Γ’ Εθνική: Τι ισχύει με τους υποβιβασμούς τη νέα σεζόν – Τα κριτήρια ισοβαθμίας

Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σεζόν στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της ανόδου τα πράγματα είναι γνωστά. Οι πρωταθλητές των πέντε ομίλων της Γ’ Εθνικής θα παίξουν μεταξύ τους σε πλέι οφ με τις τέσσερις καλύτερες ομάδες να παίρνουν το εισιτήριο για τη Super League 2. Τι γίνεται όμως όσον αφορά την υπόθεση υποβιβασμός;

Από τον κάθε όμιλο αναμένεται να υποβιβαστούν αυτόματα οι 5 τελευταίες ομάδες, φτάνοντας έτσι τον αριθμό των 25 ομάδων. Πρόθεση ωστόσο είναι να μειωθούν οι ομάδες κατά 26 ενόψει της νέας σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες της Mikriliga.com λοιπόν, η 26η ομάδα θα προκύψει από σύγκριση των έκτων από το τέλος του κάθε ομίλου. Έτσι οι ομάδες που θα τερματίσουν έκτες από το τέλος σε κάθε έναν από τους ομίλους θα μπουν σε σύγκριση και η χειρότερη θα ακολουθήσει τις άλλες 25 στα τοπικά πρωταθλήματα.

Εδώ πρέπει να βάλουμε έναν αστερίσκο. Μετά την απόρριψη της προσφυγής του Πανδραμαϊκού, η ομάδα μπορεί να δηλώσει μέχρι σήμερα συμμετοχή στη Γ’ Εθνική και να τοποθετηθεί στον 1ο όμιλο. Εκεί όμως υπάρχουν ήδη 14 ομάδες, που με τον Πανδραμαϊκό θα γίνουν 15 και αντί για πέντε, σε αυτόν και μόνο τον όμιλο θα πέσουν αυτόματα έξι ομάδες. Έτσι ο πρώτος όμιλος εξαιρείται από την σύγκριση που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Η έξτρα ομάδα που θα υποβιβαστεί λοιπόν, θα προκύψει από την σύγκριση των ομάδων που τερμάτισαν έκτες από το τέλος σε 2ο, 3ο, 4ο και 5ο όμιλο. Όλα αυτά με τη σημείωση ότι ο Πανδραμαϊκός θα δηλώσει κανονικά μέρος στη Γ’ Εθνική, ο 1ος όμιλος θα έχει πλέον 15 ομάδες και συνολικά θα πέσουν 27 και όχι 26 ομάδες στα τοπικά πρωταθλήματα.

Πως θα προκύψει η χειρότερη ομάδας των έκτων από το τέλος

Με βάση τα όσα είναι γνωστά, προφανώς πρώτο κομμάτι σύγκρισης θα είναι οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει κάθε ομάδα στον όμιλο της. Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν δύο οι περισσότερες ομάδες που ισοβαθμούν, για να βρεθεί η χειρότερη θα εξεταστούν τα ήδη γνωστά κριτήρια της ΕΠΟ.

1) Η διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
2) Η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
3) Η καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

Αν και μετά από τις παραπάνω διαδικασίες προκύψει νέα ισοβάθμηση ομάδων, η σειρά κατάταξή τους γίνεται ως εξής:

α) Εφ’ όσον ισοβαθμούν δύο (2) ομάδες, διεξάγεται απλός αγώνας κατάταξης που διαρκεί 90′ λεπτά, σε ουδέτερο γήπεδο και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος ακολουθεί παράταση μισής ώρας σε δύο ημίχρονα από
δεκαπέντε (15′) λεπτά το καθένα.

Αν δε και μετά την παράταση το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, τότε η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται μετά από εκτέλεση πέναλτι, όπως από τους Κανόνες του Παιχνιδιού (Laws of the Game) και ειδικότερα στο κεφάλαιο «Διαδικασία για τον καθορισμό του νικητή ενός αγώνα» προβλέπεται. Η εκτέλεση των πέναλτι δεν αποτελεί συνέχεια του αγώνα, αλλά διαδικαστικό τρόπο για την ανάδειξη του νικητή. Η διαδικασία παράτασης και πέναλτι εφαρμόζεται και στους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόκριση της μίας ομάδος, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στην προκήρυξή του.

β) Εφ’ όσον ισοβαθμούν τρεις (3) ή περισσότερες ομάδες, τότε η σειρά κατάταξής τους καθορίζεται μετά από τη διεξαγωγή απλών αγώνων κατάταξης σε ουδέτερα γήπεδα, με διάρκεια κάθε αγώνα 90′ (χωρίς παράταση). Στην περίπτωση κατά την οποία και μετά τους παραπάνω αγώνες κατάταξης ισοβαθμήσουν δύο (2) ή περισσότερες ομάδες, η σειρά κατάταξής τους καθορίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 5 του παρόντος άρθρου.

Στην περίπτωση που και πάλι προκύψει ισοβαθμία, η σειρά κατάταξης των ομάδων που ισοβάθμησαν καθορίζεται με δημόσια κλήρωση από τη Διοργανώτρια Αρχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *