Φώτης Χατζηκυριάκου : Η Προσοτσάνη μπορεί να επαναλάβει την Περσινή επιτυχία | Η ακαδημία του συλλόγου είναι σε ψηλό επίπεδο

Στην Dramasport μίλησε ο προπονητής της Προσοτσάνης Γ.Σ. Φώτης Χατζηκυριάκου. Ο Προπονητής των υπερπρωταθλητών που τα τελευταία 4 χρόνια βρίσκεται στην ομάδα της Προσοτσάνης και έχει κάνει καλές πορείες στον πάγκο της ομάδας παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για όλα.

Ο Φώτης Χατζηκυριάκου μίλησε για την μέχρι τώρα παρουσία του στην Προσοτσάνη τα τελευταία 4 χρόνια, για το περσινό πρωτάθλημα, το ταξίδι προς την Γ’ εθνική, για το επίπεδο της Α’ ΕΠΣ Δράμας και γενικότερα του Δραμινού ποδοσφαίρου και για τα τμήματα υποδομής της ομάδας.

Δείτε αναλυτικά τι ανέφερε :

Βρίσκεσαι για 4η χρονιά στην ομάδα της Προσοτσάνης, έχεις καταφέρει σπουδαία πράγματα φτάνοντας πέρσι ένα βήμα πρίν την Γ’ εθνική. Τι κρατάς από αυτή την πορεία

Ηταν μια φανταστική χρονιά για την ομάδα μας. Ασφαλώς δεν ήταν εύκολα τα πράγματα μιας και είχαμε να ανταγωνιστούμε πολύ καλές ομάδες που διεκδίκησαν μέχρι τέλους το πρωτάθλημα.

Κρατώ την αφοσίωση και την πίστη για την επίτευξη του στόχου, ιδιαίτερα στην δεύτερη φάση του πρωταθλήματος με παιχνίδια Τετάρτη Σάββατο, αλλά και στα μπαράζ ανόδου την τεράστια προσπάθεια των ποδοσφαιριστών , όπου χάσαμε την άνοδο την τελευταία αγωνιστική.

Η ομάδα και φέτος έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, θεωρείς ότι ο στόχος του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος είναι κάτι το εφικτό ;

Είναι ένας μαραθώνιος το πρωτάθλημα και για να το κατακτήσεις απαιτεί σταθερότητα, εμπειρία, ωριμότητα αλλά και πάλι μπορεί να μην τα καταφέρεις και ιδιαίτερα όταν αυτό θέλεις να γίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γεγονός που τα τελευταία χρόνια δεν έχει συμβεί. Αν είναι εφικτός ο στόχος, θεωρώ ότι μπορούμε να επαναλάβουμε την περσινή επιτυχία, αλλά θα πρέπει να διαχειριστούμε με επιτυχία όλες τις δύσκολες καταστάσεις που θα μας παρουσιαστούν.

 Λένε ότι δύσκολο είναι να φτάσεις στην κορυφή αλλά πιο δύσκολο να διατηρηθείς, η Προσοτσάνη είναι 33 αγωνιστικές στην κορυφή της βαθμολογίας. Πόσο δύσκολη είναι η προετοιμασία της ομάδας καθώς όλοι οι αντίπαλοι θέλουν να κερδίσουν την Προσοτσάνη ή να την κόψουν βαθμούς όπως είδαμε στο παιχνίδι με την Αλιστράτη, ή με τις άλλες ομάδες που δίνουν 100% όταν παίζουν με την ομάδα σας κάτι που έχετε επισημάνει πολλές φορές

Η Προσοτσανη από μόνη της αποτελεί ένας αντίπαλος που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αντιπάλου λόγω των μεγάλων επιτυχιών του παρελθόντος.

Σίγουρα η περσινή χρονιά και συνέχεια η φετινή μας βρίσκει στην 1η θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν εξαιρέσω μερικές αγωνιστικές προς το τέλος της πρώτης φάσης πέρσι. Φέτος η κατάκτηση του πρωταθλήματος θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολη υπόθεση διότι όλες οι ομάδες αγωνίζονται με περισσότερο ζήλο απέναντι μας. Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από την ομάδα μας για να παραμείνουμε στην κορυφή μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα να ακολουθείς 2ος, 3ος σε κοντινή απόσταση και στο τελευταίο κομμάτι να μπεις μπροστά. Είναι ψυχοφθόρο να είσαι 1ος από την αρχή και να προσπαθείς να παραμείνεις. Αν κατακτήσει η Προσοτσανη και φέτος το πρωτάθλημα θα είναι τεράστια επιτυχία. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι όλοι μιλούν για τα πλεονεκτήματα του μεγάλου ροστερ

Ενώ ξεχνούν τις δυσκολίες διαχείρισης ποδοσφαιριστών που αξίζει να ξεκινούν αλλά έρχονται στο παιχνίδι από τον πάγκο και πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί κρίση στην ομάδα. Ούτε αναφέρεται πουθενά ότι η Προσοτσανη έχασε τους Κλεο Λιπο και Παύλο Παυλίδη για λόγους εργασίας.

Πως βλέπετε φέτος πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Δράμας, αν θεωρείτε όταν είναι καλή περίοδος για να μιλάμε για φαβορί και για τις ομάδες που θα παλέψουν για την σωτηρία ή είναι νωρίς. Εσείς ποιες ομάδες βλέπετε ως φαβορί για το πρωτάθλημα και ποιες ομάδες θα παλέψουν για την σωτηρία τους;

Βρισκόμαστε στο ¼ του πρωταθλήματος, σίγουρα είναι νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις μιας και το σύνολο των ομάδων παρουσιάζεται ανταγωνιστικό. Επιπλέον όσο προχωράει το πρωτάθλημα παρατηρώ ότι οι ομάδες βελτιώνονται και είναι λογικό αυτό. Νομίζω η βαθμολογία αυτή την στιγμή λέει την αλήθεια αν και η ομάδα του Αμπελόκηπου θα μπορούσε να ήταν πιο ψηλά. Με την λήξη του πρώτου γύρου νομίζω θα μπορούμε να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα και για την κατάκτηση του τίτλου και για τον υποβιβασμό. Η αγωνιστική που προηγήθηκε με τα αποτελέσματα που φέρανε Αλιστρατη και Κ. Νευροκοπι πρέπει να μας κάνουν όλους λίγο επιφυλακτικούς για την συνέχεια.

Φέτος επιστρέψαμε και πάλι στο παλιό μοντέλο δομής του πρωταθλήματος, το θεωρείτε πιο σωστό και αξιοκρατικό σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα που υπήρχαν 2 όμιλοι και play off και play out;

Υπάρχουν υπέρ και κατά στα δύο μοντέλα διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Το περσινό μοντέλο ουσιαστικά δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στις ομάδες για να διεκδικήσουν τον στόχου της πρωτιάς ή του μη υποβιβασμού. Το φετινό μοντέλο επιβραβεύει την προσπάθεια στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Στο φετινό μοντέλο θα παίξουν  ρυθμιστικό ρόλο οι ομάδες που θα είναι αδιάφορες βαθμολογικά όσο προχωράμε στον δεύτερο γύρο. Όσο υπάρχει βαθμολογικό κίνητρο για όλους τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Γνωρίζουμε ότι ασχολείστε πέρα από την ανδρική ομάδα και με τα τμήματα υποδομής έχοντας το αγωνιστικό τμήμα συμμετέχει στο πρωτάθλημα Κ16. Πόσο δύσκολος είναι αυτός ο ρόλος σας να ετοιμάζεται παιδιά για την ανδρική ομάδα;

Ναι είναι η 2η ουσιαστικά χρόνια που ασχολούμαι με τα τμήματα υποδομής της Προσοτσανης, μιας και μια χρονιά δεν παίξαμε λόγω κορονοιου. Η δουλειά του προπονητή στις αναπτυξιακές ηλικίες είναι άκρως δύσκολη και υπεύθυνη. Όπως είπες πρέπει να ετοιμάσεις παίκτες για την πρώτη ομάδα, και όχι σε μια ομάδα που έχει στόχο μια καλή πορεία, αλλά σε μια ομάδα που θέλει να είναι πρώτη. Ασφαλώς στην ετοιμότητα των παιδιών παίζει ρόλο εκτός από την προπόνηση και το γεγονός πόσο ανταγωνιστικά είναι τα πρωταθλήματα υποδομών που συμμετέχουν. Η ένταξη του νεαρού ποδοσφαιριστής στην ανδρική ομάδα είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο και απαιτεί λεπτό χειρισμό. Στην Προσοτσανη αυτή την στιγμή μπορώ να πω σε συνεργασία με τον Στέλιο τον Χαρταλη ως επικεφαλή, τον Σπύρο που είναι και ο άμεσος συνεργάτης μου όλα αυτά τα χρόνια αλλά και με τα άλλα παιδιά που γυμνάζουν τα τμήματα υποδομής έχουμε καλή συνεργασία, απαριθμούμε περίπου 70 παιδιά, έχουμε 2 τμήματα που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα και άλλα 2 μικρότερης ηλικίας.

Υπάρχουν ταλέντα στην ακαδημία της Προσοτσάνης και στην ανδρική ομάδα;

Ταλέντα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα σε όλες τις ακαδημίες της Δράμας. Στην Προσοτσανη αυτή την στιγμή υπάρχουν παιδιά που έχουν ενταχθεί στην πρώτη ομάδα από την Ακαδημία, αλλά μελλοντικά υπάρχουν και άλλα που πιστεύω ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της ανδρικής ομάδας. Εδώ θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό η ομάδα μας να στηρίζεται σε γηγενείς ποδοσφαιριστές. Ας μην ξεχνάμε και την παραχώρηση ποδοσφαιριστή μας στα τμήματα υποδομής του ολυμπιακού.

Όσον αφορά την ανδρική ομάδα, οι πορείες που πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια αποδεικνύει το πλούσιο ταλέντο των παικτών της

Πως βλέπετε το επίπεδο του Δραμινού ποδοσφαίρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Το επίπεδο του  Δραμινου ποδοσφαίρου υποδηλώνετε από τις κατηγορίες που παίζουν οι ομάδες του Νόμου. . Νομίζω ότι κινούμαστε σε μέτρια επίπεδα εδώ και αρκετά χρόνια με ευθύνη δική μας (προπονητών) και παραγόντων.

Πως βλέπετε το επίπεδο των Δραμινών προπονητών;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διαρκής εξέλιξη στην επιμόρφωση του προπονητή και μπορώ να πω ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι προπονητές στην πόλη μας, οι οποίοι είναι κάτοχοι υψηλών διπλωμάτων, γεγονός που αποδυκνει την γνώση της προπονητικής, αλλά δυστυχώς όπως προείπα ως Νομός κινούμαστε σε μέτρια επίπεδα. Εδώ θέλω να τονίσω ότι όπως εμείς οι προπονητές έχουμε υποχρέωση απέναντι στο ποδόσφαιρο να αναδεικνύουμε ταλαντουχους νεαρούς ποδοσφαιριστές και να μην επαναπαυομαστε πάντα στην σιγουριά της εμπειρίας, έτσι και οι παράγοντες έχουν υποχρέωση να αναδεικνύουν ταλαντουχους προπονητές. Μετά από χρόνια όταν πλέον θα αποτελούν παρελθόν αυτές οι γενιές των προπονητών και παραγόντων από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, άραγε θα κάνουμε την αυτοκριτική μας και κατά πόσο βοηθήσαμε στην εξέλιξη του αθλήματος.

Υπάρχει ταλέντο στο Δραμινό ποδόσφαιρο ;

Ασφαλως υπάρχει, όπως και προείπα σε προηγούμενη ερώτηση. Εδώ θέλω να πω ότι πολλές φορές λέμε παλιά υπήρχαν πιο πολλά ταλέντα στην Δράμα. Εκείνο που άλλαξε στην εποχή μας είναι το γεγονός ότι οι μεγάλες ΠΑΕ προσελκύσουν τους ταλαντουχους από μικρές ηλικίες, έτσι φαίνεται ότι σήμερα δεν υπάρχει τοσο ταλέντο. Επιπλέον σήμερα τα παιδιά έχουν περισσότερα ενδιαφέροντα και όταν είναι σε κρίσιμες ηλικίες για να ενταχθούν σε αντρικές ομάδες, η κυρία προτεραιότητα τους είναι το διάβασμα, η παρακολούθηση φροντηστηριων με συνέπεια να μην υπάρχει χρόνος για προπόνηση.

Οι Δραμινοί προπονητές αξιοποιούν σωστά τα Δραμινά ταλέντα;

Όπως προείπα το επίπεδο των δραμινων προπονητών είναι αρκετά καλό και διαρκώς μέσα από την διαδικασία της επιμόρφωσης γίνεται και καλύτερο.Πιστεύω ότι οι δραμινοι προπονητές κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά για να αξιοποιηθεί ένα ταλέντο απαιτείται συνεργασία και συνολική δουλειά Για να γίνω κατανοητός,υοαρχει ένας ταλαντούχος νεαρός στην κ16. Δεν αρκεί μόνο ο προπονητής του για να αξιοποιηθεί. Πρέπει να τον παρακολουθεί και ο προπονητής της αντρικής. Πρέπει η διοίκηση να δίνει χώρο στον προπονητή να τον εντάξει και να μην προχωράει σε μεταγραφές χωρίς σχεδιασμό. Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει μεγάλο ρόλο. Τι πληροφορίες λαμβάνει ο νεαρός, να ακούσει τον μπαμπα ή τον προπονητή.

Καταλήγουμε ότι η αξιοποίηση και η ένταξη του ταλαντούχου δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί ομαδική δουλειά.

Σε ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου έδωσες να καταγράψω τις σκέψεις μου για το ποδόσφαιρο. Να ευχηθώ μια καλή χρονιά για όλες τις ομάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *