Φιλίππου Σπύρος: Η χρονιά της Επανεκκίνησης για το ποδόσφαιρο και τον δήμο της Δράμας !

Στην Dramasport μίλησε ο προπονητής της Δόξας Αντ. Καστρινός Σπύρος Φιλίππου γνωστός απο το πέρασμα του απο την Δόξα Δράμα και του Καλαμπακίου της Γ’ Εθνικής. Την φετινή χρονιά βρίσκεται στον Καστρινό με στόχο να επανέλθει η ομάδα στα σαλόνια του Δραμινού ποδοσφαίρου. Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε αποκλειστικά στο Δημήτρη Μπουτζέκη :

Αρχικά τι ήταν αυτό που σε έκανε να αποδεχτείς την πρόταση της Δόξας Αντ. Καστρινός;

Οι πρώτες επαφές με τους διοικούντες ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου. Ενώ αρχικά οι συζητήσεις μας ήταν σε φιλικό επίπεδο και σε ένα καθαρά υποστηρικτικό πλαίσιο από πλευράς μου, στην πορεία διαπιστώσαμε πως έχουμε πολλά κοινά στη φιλοσοφία μας. Έτσι προήλθε η πρόταση να αναλάβω από το πόστο του τεχνικού διευθυντή και να συνεισφέρω κι εγώ σε αυτή την νέα και τολμηρή προσπάθεια. Το όραμα των συγκεκριμένων ανθρώπων για την ομάδα, η αγνότητα που έλαβα από την πλευρά τους αλλά και οι οικονομικές τους δυνατότητες με ώθησαν να συμμετέχω στην δημιουργία ενός πλάνου που αν κυλήσει σύμφωνα με το επιθυμητό ζητούμενο θα δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα της ΔΟΞΑΣ.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω της διακοπής συνεργασίας με τον κ. Μάρτζιο, εκτελώ και χρέη προπονητή. Θα βρίσκομαι λοιπόν και στην καθοδήγηση της ομάδας μέχρι να αλλάξουν τα δεδομένα. Η συνεργασία μας είναι βέβαιο πως θα συνεχιστεί σε ενδεχόμενη αποδοχή πρότασης που θα προκύψει από ομάδα των εθνικών κατηγοριών.

Θεωρείς ότι η Δόξα Αντ. Καστρινός λόγω της απουσίας της από τις τοπικές διοργανώσεις θα έχει προβλήματα χημείας τις πρώτες αγωνιστικές;

Το εγχείρημα μας παρουσιάζει πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας. Ουσιαστικά χτίζουμε μια ομάδα από μηδενική βάση. Με την επαναλειτουργία του συλλόγου  δεν είχαμε στην κατοχή μας κανέναν ποδοσφαιριστή. Όλα τα δελτία από την προπέρσινη χρόνια παραχωρήθηκαν στην «μάνα» ΔΟΞΑ. Για λόγους που δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία μου δεν κατέστη δυνατό η επιστροφή των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών. Οπότε, η παντελής έλλειψη κορμού έκανε εξαιρετικά δύσκολη την συγκρότηση του ρόστερ. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι αναγκαστικά η ομάδα έπρεπε να αγωνιστεί στη Β’ κατηγορία δυσχέρανε την εύρεση ποδοσφαιριστών. Η όλη διαδικασία ήταν ψυχοφθόρα γιατί υπήρχε η πίεση του χρόνου αλλά και το βάρος της ευθύνης για να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο.

Αυτή τη στιγμή έχουμε 21 δελτία και συνεχίζουμε την προσπάθεια ενίσχυσης. Αντικειμενικά πρόκειται για ένα ανομοιογενές γκρουπ ποδοσφαιριστών. Ένα γκρουπ με ιδιαιτερότητες. Αλλά σίγουρα είναι ποδοσφαιριστές με μεγάλη θέληση, με υψηλό κίνητρο ο καθένας για τους δικούς του προσωπικούς λόγους που με την δουλειά είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν. Γνωρίζουν πού βρίσκονται και τί θέλει η ομάδα από τον καθένα. Θα βρούμε τον τακτικό τρόπο για να εξαλείψουμε όσο πιο γρήγορα το εύλογο πρόβλημα χημείας ώστε να παρουσιάσει η ομάδα ανταγωνιστικό πρόσωπο στην έναρξη των υποχρεώσεων της. Είναι  ένα δύσκολο project αλλά είμαι αισιόδοξος ως προς την θετική του έκβαση.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Δόξα Αντ. Καστρινός για την φετινή χρονιά;

Ο στόχος της Δόξας Αντ. Καστρινός είναι ξεκάθαρος. Να πάρει πρωτάθλημα, για να προχωρήσει το πλάνο που έχουμε σχεδιάσει στην επόμενη κατηγορία.

Θα συνεχίσει να είναι η Δόξα Αντ. Καστρινός μια ομάδα που θα δίνει χρόνο σε νεαρούς ποδοσφαιριστές ή θα αλλάξει μοντέλο στην νέα εποχή;

Αν και ο αρχικός σκοπός της ίδρυσης αυτής της ομάδας ήταν να έχει τον ρόλο της Κ19, να αποτελεί δηλαδή ένα αναπτυξιακό τμήμα και να προετοιμάζει ποδοσφαιριστές για την ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ αυτός δεν υφίσταται φέτος. Το μοντέλο έχει αλλάξει και έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει μελλοντικά τα συμφέροντα της «μάνας» ΔΟΞΑΣ με οποιοδήποτε τρόπο χρειαστεί.

Είναι στόχος της ομάδας να δημιουργήσει ακαδημίες ώστε να είναι αυτόνομη;

Το πλάνο είναι ευδιάκριτο για την συγκεκριμένη ομάδα και ο στόχος της άρρηκτα συνυφασμένος με το μέλλον της ΔΟΞΑΣ.

Τα προηγούμενα χρόνια σε έχουμε συνηθίσει σε ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών με σημαντικές επιτυχίες, θεωρείς πρόκληση για εσένα την αναγέννηση της Δόξας Αντ. Καστρινός;

Η αναγέννηση ενός συλλόγου είναι μια συναρπαστική πρόκληση! Το να σχεδιάσουμε και να χτίσουμε από το μηδέν μία ομάδα είναι κάτι που σίγουρα με εξιτάρει. 

Και από τη στιγμή που στο όραμα αυτό εμπλέκεται και η ΔΟΞΑ είναι ένα έξτρα κίνητρο για μένα. Είναι ευρύτερα γνωστό πως η οικονομική κατάσταση της ομάδας είναι τέτοια που δεν την αφήνει να ορθοποδήσει. Με βάση την λογική είναι απίθανο να βρεθεί υγιής επενδυτής, ο οποίος θα αναλάβει με τις τρέχουσες συνθήκες. Ουσιαστικά η ομάδα είναι δέσμια των χρεών της, κάτι που καθιστά αδύνατη την άνοδο της ακόμη και αν αυτή προκύψει αγωνιστικά.

Αν το όραμα αυτών των ανθρώπων, με τους οποίους συνεργάζομαι τώρα, αγκαλιαστεί από τον κόσμο και υλοποιηθεί επιθυμώ να αποτελώ κομμάτι του και να προσθέσω το δικό μου λιθαράκι.

Πώς βλέπεις την φετινή χρονιά την Δόξα Δράμας στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής;

Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα της ομάδας από την στιγμή που δεν βρίσκομαι στο περιβάλλον της. Θα επιλέξω να μην εκφράσω την άποψη μου. Και στην αποχώρηση μου προτίμησα τη σιωπή, αν και ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν συμφωνούσα και δεν συμφωνώ με τον τρόπο λειτουργίας την ομάδας σε πολλούς τομείς. Ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας δεν συμβαδίζει με το μέγεθος του συλλόγου.

Πώς βλέπεις τις υποδομές στο Δραμινό ποδόσφαιρο και αν θεωρείς ότι τα γήπεδα μας είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση με άλλους νομούς;

Η κατάσταση των γηπέδων και των αθλητικών υποδομών μπορεί να διαφέρει σημαντικά από νομό σε νομό και από δήμο σε δήμο, ανάλογα με τις τοπικές πολιτικές και την χρηματοδότηση που είναι διαθέσιμη.

Δεν θέλω να προβώ σε συγκρίσεις με άλλους νομούς, αλλά θέλω να επισημάνω τον προβληματισμό μου για την υπάρχουσες υποδομές και την ποιότητα των νέων έργων.

Γενικά, η καλή συντήρηση και αναβάθμιση των ποδοσφαιρικών γηπέδων είναι σημαντική για την ανάπτυξη του αθλητισμού και την προώθηση του ποδοσφαίρου σε μια περιοχή.

Θεωρείς ότι η δημοτική αρχή δίνει λύσεις στα σωματεία;

Η δημοτική αρχή μπορεί πάντα να παρέχει υποστήριξη ανάλογα με την πολιτική βούληση και τους πόρους που διαθέτει. Κάθε δημοτική αρχή έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των αθλητικών σωματείων μέσω χορηγιών κι επιχορηγήσεων, υποδομών αλλά κι εκδηλώσεων και διαφόρων προγραμμάτων. 

Θεωρώ πως είναι ένα τομέας που χρήζει ενίσχυση και βελτίωση στον δικό μας δήμο.

Γνωρίζω ότι κατεβαίνεις στις εκλογές τις 8 Οκτωβρίου, τι ήταν αυτό που σε έκανε να δεχτείς της πρόταση του κ. Παπαδοπούλου και να ασχοληθείς με τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση δε με βρήκε απροετοίμαστο. Η ενασχόληση με τα κοινά  δε με άφηνε ποτέ αδιάφορο. Προβληματίστηκα λίγο. Ενημερώθηκα για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις. Συζήτησα ανοικτά με φίλους και ιθύνοντες για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει κάποιος. Η συμμετοχή στα όργανα της Τ. Α. είναι σημαντικότατη. Μέσα από τη δουλειά μου, την άσκηση των καθηκόντων μου, συνειδητοποίησα ότι το να κάθεσαι από τον καναπέ σου και απλά να αγανακτείς, να κρίνεις, να κατακρίνεις  χωρίς ωστόσο ο ίδιος να σκέφτεσαι την συμμετοχή στην οποιαδήποτε αλλαγή ή την διόρθωση των κακώς κειμένων του τόπου σου, δεν είναι λύση.

Έχω προϋπηρεσία στο χώρο του αθλητισμού από θέσεις ηγεσίας, ασκώ διοικητικό έργο στο χώρο της εκπαίδευσης. Αυτά αποτελούν σημαντικά εφόδια έτσι ώστε να προσφέρω γνώσεις και εμπειρία αντίστοιχα στους δύο συγκεκριμένους χώρους και όχι μόνο. Ωστόσο, η εμπλοκή με την Πολιτική δεν ήταν κάτι που θα επιδίωκα προσωπικά.

Σαφέστατα στην αποδοχή της πρότασης  τεράστιο ρόλο έπαιξε και το πρόσωπο. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης μας είναι ο βασικός λόγος της παρουσίας στο ψηφοδέλτιό του. Είμαι ειλικρινά περήφανος γιατί η «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» συνιστά μια πολιτική κίνηση με ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλους τους τομείς.

Έχουμε σχεδιάσει και παρουσιάζουμε λύσεις ρεαλιστικές, πολύ καλά μελετημένες, στοχευμένες για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη της Δράμας και τις υπόλοιπες κοινότητες που πλαισιώνουν το Δήμο μας.

Στον αγώνα αυτό κανείς δεν περισσεύει είτε ως συμμετέχων στην εκλογική διαδικασία από τη θέση του τοπικού κοινοτικού συμβούλου όπως εγώ, είτε ως ψηφοφόρος για να συμβάλλει στη βελτίωση και μακροημέρευση του τόπου μας.

Και ειλικρινά πιστεύω ότι το τσιτάτο «Δράμα η Δράμα» ήρθε η ώρα να αλλάξει και μαζί μας θα αλλάξει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *