Μέγας Αλέξανδρος Ξηροποτάμου

Ο Μέγας Αλέξανδρος Ξηροποτάμου ιδρύθηκε το 1952 και έχει κατακτήσει μία φορά το πρωτάθλημα και μία το κύπελλο της ΕΠΣ Δράμας, ενώ έχει 4 συμμετοχές σε εθνικές κατηγορίες.
Το 1978 ο Μέγας πήρε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣ Δράμας. Τη σεζόν 1984-85 τερμάτισε στην 12η θέση, αλλά την αμέσως επόμενη στην 5η. Παρόλα αυτά, υποβιβάστηκε το 1987 στη Β’ για έναν μόνο χρόνο, αλλά δυστυχώς ξαναέπεσε το 1989. Έμεινε στη Β’ για άλλα δύο χρόνια, για να έρθει μία ακόμη άνοδος, αλλά και ένας ακόμη άμεσος υποβιβασμός. Εν τέλει, το 1994 κατάφερε να μπει μέσα στην πρώτη εξάδα της Α’ ΕΠΣ Δράμας.
Την επόμενη σεζόν υποβιβάστηκε οριακά και παρέμεινε στο Β’ τοπικό από το 1995 έως το 2000 (με εξαίρεση τη σεζόν 1997-98, κατά την οποία αγωνίστηκε στο Α’ τοπικό). Τελικά, τη νέα χιλιετία έπαιξε στην μεγάλη κατηγορία ξανά.
Το 2002 κατέκτησε τη 2η θέση και προβιβάστηκε στη Δ’ Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά. Την πρώτη σεζόν ο Μέγας κατέλαβε την 9η θέση. Την επόμενη περίοδο, το 2003-04, τερμάτισε στην 11η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Την περίοδο 2004–05 η ομάδα δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, καθώς τερμάτισε στη 13η θέση και υποβιβάστηκε στις τοπικές κατηγορίες.
Το 2006 πήρε την 3η θέση, αλλά το 2007 υποβιβάστηκε στη νεοσύστατη Α2. Αφού έμεινε εκεί για δύο σεζόν, έπειτα ανέβηκε για μία χρονιά στην Α1, για να υποβιβαστεί ξανά στην Α2 για άλλες δύο σεζόν. Η τελική άνοδος ήρθε το 2012. Την ίδια χρονιά έπαιξε και στον τελικό του κυπέλλου, στον οποίο ηττήθηκε από τον Ακρίτα Κ. Νευροκοπίου) και το 2013 ο Ξηροπόταμος τερμάτισε στη μέση της βαθμολογίας.
Το 2014 με μια αξιοπρεπή παρουσία κατάφερε να πάρει την 5η θέση και να αγωνιστεί στον τελικό χάνοντας όμως από την Καλλίφυτο. Τις επόμενες δύο σεζόν σώθηκε με διαφορά 1-2 βαθμών. Το μεγάλο «μπαμ» ήρθε το 2016, όταν ο Γιάννης Μπύρος ήρθε ως χορηγός στην ομάδα με στόχο την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Ο Μέγας με μια καταπληκτική πορεία έχοντας πετύχει 100 γκολ και δεχόμενος μία μόνο ήττα προβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία της χώρας μας. Επίσης, έφτασε στον μεγάλο τελικό για τρίτη φορά μέσα σε 6 χρόνια και έχασε στις λεπτομέρειες σε έναν εκπληκτικό αγώνα με αντίπαλο την Προσοτσάνη (2-2 κ.δ. & παράταση, 5-3 πέναλτι).
Τη σεζόν 2016-17 στον Ξηροπόταμο αγωνίζονταν ονόματα όπως ο Γιώργος Μπερούκας (σήμερα στον Πανδραμαϊκό και πρώτος σκόρερ), Γιώργος Μουχτάρης, Δημήτρης Άρμεν, Κεχαγιάς, Πλάτωνας Αθανασιάδης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Κιουμουρτζής, Κώστας Κυσσίδης, Υψηλός, Κονταξής και προερχόμενοι από τη Δόξα Δράμας οι: Γιάννης Περσίδης, Άγγελος Βραμέντζαλης, Θανάσης Κυσσίδης, Αλέξης Κουμπρόγλου και Δήμος Τσιάρας με προπονητή τον σημερινό τεχνικό του Πανδραμαϊκού τον Μπάμπη Καζεπίδη.
Δυστυχώς, όμως, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ο βασικός χρηματοδότης της ομάδας ανακοίνωσε πως σταματά τη στήριξη του προς τον σύλλογο. Κάπως έτσι, ο Ξηροπόταμος δεν τα κατάφερε και υποβιβάστηκε στην Α’ ΕΠΣ Δράμας. Σαν να μην έφτανε αυτό, την επόμενη σεζόν ο Μέγας «έπεσε» στη Β’ παρά την στήριξη που δέχτηκε από αρκετούς ποδοσφαιριστές στον β’ γύρο. Την σεζόν 19/20 ο Ξηροπόταμος έκανε μία φοβερή σεζόν και μετά την διακοπή ανέβηκε στην Α’ Κατηγορία.

Γιώργος Μουρατίδης

Ο Γιώργος Μουρατίδης είναι ένας νέος δημοσιογράφος με όρεξη και φιλοδοξίες. Έχει αγάπη γι' αυτό που κάνει και όπως όλη η ομάδα της Dramasport είναι ερωτευμένος με τον Δραμινό Αθλητισμό και την δημοσιογραφία.