Τι αλλάζει στους κανόνες ποδοσφαίρου το 2022-2023

Η 136η ετήσια γενική συνέλευση του IFAB σηματοδοτεί ότι και οι προηγούμενες 135: αλλαγές στους κανόνες του ποδοσφαίρου. Το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου, ο μοναδικός αρμόδιος φορέας που μπορεί να προσθέτει και να αφαιρεί κανονισμούς, έχει αποφασίσει ήδη για τις μεταβολές της σεζόν 2022-2023 και το μόνο που απέμενε είναι το “πράσινο φως” των μελών του.

Η ΓΣ ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου, όμως ο κορονοϊός οδήγησε σε αναβολή για τη Δευτέρα. Η διαδικασία φιλοξενείται στην Ντόχα του Κατάρ και είναι μόλις η τέταρτη φορά σε σχεδόν 1,5 αιώνα που διεξάγεται εκτός Ευρώπης και πρώτη σε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Από τις δεκάδες προτάσεις και διευκρινίσεις που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο, πέντε συμφωνήθηκαν στην ετήσια επιχειρηματική συνέλευση τον περασμένο Νοέμβριο και είχαν μείνει προς επικύρωση στη ΓΣ. Η υποχρεωτική ισχύς ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου, ωστόσο διοργανώσεις που αρχίζουν νωρίτερα μπορούν να τις υιοθετήσουν, εφόσον πήραν το “πράσινο φως”.

Από αυτές τις μεταβολές ξεχωρίζει η μονιμοποίηση των πέντε αλλαγών στη διάρκεια ενός αγώνα για μία ομάδα, αλλά και η στάση που επιτρέπεται να κάθεται ο τερματοφύλακας στην εστία του όταν περιμένει να εκτελεστεί πέναλτι.

Οι πέντε τροποποιήσεις και διευκρινήσεις κανόνων είναι οι ακόλουθες:

Κανόνας 3: Οι Παίκτες – Παράγραφος 2: Αριθμός αλλαγών

ΠΑΛΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Ο αριθμός των αλλαγών, με ανώτατο όριο τις πέντε (5), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε αγώνα που παίζεται σε μια επίσημη διοργάνωση, θα καθορίζεται από την FIFA, την συνομοσπονδία ή την εθνική ομοσπονδία εκτός των ανδρικών ή γυναικείων διοργανώσεων όπου περιλαμβάνουν τις 1ες ομάδες των συλλόγων στην ανώτερη κατηγορία ή στις κατηγορίες των “Α” ομάδων των εθνικών ομάδων κάθε χώρας, όπου ο ανώτερος αριθμός είναι τρεις (3) αλλαγές.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Επίσημες διοργανώσεις

Ο αριθμός των αλλαγών, με ανώτατο όριο τις πέντε (5), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε αγώνα που παίζεται σε μια επίσημη διοργάνωση, θα καθορίζεται από την FIFA, την συνομοσπονδία ή την εθνική ομοσπονδία. Εκτός Για τις ανδρικές ή γυναικείες διοργανώσεις που αφορούν τις πρώτες ομάδες των συλλόγων στην ανώτερη κατηγορία ή στις κατηγορίες των “Α” ομάδων των εθνικών ομάδων κάθε χώρας, όπου ο ανώτερος αριθμός είναι τρεις (3) αλλαγές σύμφωνα με τους κανόνες της διοργάνωσης επιτρέπεται η χρήση έως και πέντε αναπληρωματικών, κάθε ομάδα:

  • έχει το πολύ τρεις ευκαιρίες αλλαγής*
  • μπορεί επιπλέον να κάνει αλλαγές στο ημίχρονο

* Όπου και οι δύο ομάδες κάνουν μια αλλαγή ταυτόχρονα, αυτό θα μετρήσει ως μία χρησιμοποιημένη ευκαιρία αλλαγής και για τις δύο ομάδες. Πολλαπλές αλλαγές (και αιτήματα) από μια ομάδα κατά τη διάρκεια της ίδιας διακοπής στο παιχνίδι υπολογίζονται ως μία χρησιμοποιημένη ευκαιρία αλλαγής.

Παράταση

  • Εάν μια ομάδα δεν έχει χρησιμοποιήσει το μέγιστο αριθμό αλλαγών ή/και ευκαιριών αλλαγής, τυχόν αχρησιμοποίητες αλλαγές και ευκαιρίες αλλαγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παράταση
  • Όπου οι κανόνες της διοργάνωσης επιτρέπουν στις ομάδες να χρησιμοποιήσουν έναν επιπλέον αναπληρωματικό στην παράταση, κάθε ομάδα θα έχει μία επιπλέον ευκαιρία αλλαγής
  • Αλλαγές μπορούν επίσης να γίνουν στην περίοδο μεταξύ της συνολικής διάρκειας και της έναρξης της παράτασης και στο ημίχρονο της παράτασης – αυτές δεν υπολογίζονται ως χρησιμοποιημένες ευκαιρίες αλλαγής.

(…)

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Η προσωρινή τροποποίηση στον Κανόνα 3, η οποία δίνει την επιλογή στις διοργανώσεις που αφορούν στις πρώτες ομάδες των συλλόγων στην ανώτερη κατηγορία ή στις κατηγορίες των “Α” ομάδων των εθνικών ομάδων κάθε χώρας να χρησιμοποιηθούν έως και πέντε αναπληρωματικοί σε έναν αγώνα (με περιορισμένες ευκαιρίες αντικατάστασης), πλέον ενσωματώνεται στον Κανόνα 3.

ΚΑΝΟΝΑΣ 8: ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ – ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1: ΣΕΝΤΡΑ

ΠΑΛΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαδικασία

  • Η ομάδα, που κερδίζει το στρίψιμο του κέρματος, αποφασίζει (…)

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαδικασία

  • Ο διαιτητής στρίβει το κέρμα και η ομάδα που κερδίζει το στρίψιμο του κέρματος αποφασίζει (…)

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Το στρίψιμο του κέρματος για τον καθορισμό των “τερμάτων” και της σέντρας αποτελεί υποχρέωση του διαιτητή και η διατύπωση θα πρέπει να είναι συνεπής με τον Κανόνα 10.

ΚΑΝΟΝΑΣ 10: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ – ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3: ΛΑΚΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΝΑΛΤΙ

ΠΑΛΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Αλλαγές και αποβολές κατά τη διάρκεια λακτισμάτων από το σημείο του πέναλτι

  • Ένας παίκτης, αναπληρωματικός ή αντικατασταθείς παίκτης μπορεί να δεχθεί προειδοποίηση ή να αποβληθεί

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Αλλαγές και αποβολές κατά τη διάρκεια λακτισμάτων από το σημείο του πέναλτι

  • Ένας παίκτης, αναπληρωματικός ή αντικατασταθείς παίκτης ή αξιωματούχος ομάδας μπορεί να δεχθεί προειδοποίηση ή να αποβληθεί

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Επιβεβαίωση ότι ένας αξιωματούχος ομάδας μπορεί να δεχθεί προειδοποίηση ή να αποβληθεί κατά τη διάρκεια λακτισμάτων από το σημείο του πέναλτι.

Κανόνας 12: Παραβάσεις και Ανάρμοστη Συμπεριφορά – Παράγραφος 3: Άσκηση πειθαρχικού ελέγχου

ΠΑΛΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας παίκτης παρεμποδίζει ένα τέρμα ή μια ξεκάθαρη ευκαιρίας επίτευξης τέρματος της αντίπαλης ομάδας μέσω παιξίματος της μπάλας με το χέρι, ο παίκτης αποβάλλεται όπου και να λάβει χώρα η παράβαση.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας παίκτης παρεμποδίζει ένα τέρμα ή μια ξεκάθαρη ευκαιρίας επίτευξης τέρματος της αντίπαλης ομάδας μέσω παιξίματος της μπάλας με το χέρι, ο παίκτης αποβάλλεται όπου και να λάβει χώρα η παράβαση (με εξαίρεση τον τερματοφύλακα μέσα στη δική του μεγάλη περιοχή).

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Η αναφορά σε παραβάσεις παιξίματος της μπάλας με το χέρι στην ενότητα παρεμπόδισης ενός τέρματος ή μιας ξεκάθαρης ευκαιρίας επίτευξης τέρματος (DOGSO) του Κανόνα 12 θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως προς το να σημαίνει ότι ένας τερματοφύλακας μπορεί να αποβληθεί για παράβαση παιξίματος της μπάλας με το χέρι στη δική του μεγάλη περιοχή, επομένως προστέθηκε η “επιφύλαξη” που χρησιμοποιείται στην ενότητα «Παραβάσεις αποβολής» του Κανόνα 12.

Κανόνας 12: Παραβάσεις και Ανάρμοστη Συμπεριφορά – Παράγραφος 4: Επανέναρξη του παιχνιδιού μετά από παραβάσεις κι ανάρμοστη συμπεριφορά

ΠΑΛΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

(…)

Εάν ο διαιτητής διακόψει το παιχνίδι για παράβαση που διέπραξε παίκτης εντός ή εκτός αγωνιστικού χώρου εις βάρος ενός εξωτερικού παράγοντα τότε το παιχνίδι αρχίζει εκ νέου με την πτώση της μπάλας, εκτός αν καταλογιστεί έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα για αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

(…)

Εάν ο διαιτητής διακόψει το παιχνίδι για παράβαση που διέπραξε παίκτης εντός ή εκτός αγωνιστικού χώρου εις βάρος ενός εξωτερικού παράγοντα τότε το παιχνίδι αρχίζει εκ νέου με την πτώση της μπάλας, εκτός αν καταλογιστεί έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα για αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή, το δε έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα εκτελείται από το σημείο της γραμμής ορίου από όπου ο παίκτης βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Ο Κανόνας είναι ξεκάθαρος ότι δεν μπορεί να δοθεί ελεύθερο λάκτισμα για παράβαση εναντίον εξωτερικού παράγοντα. Ωστόσο, εάν ένας παίκτης εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή και στη συνέχεια διαπράξει ένα τέτοιο παράπτωμα ενώ η μπάλα είναι στο παιχνίδι, καταλογίζεται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα για το παράπτωμα της αποχώρησης από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή στο σημείο της γραμμής ορίου από όπου ο παίκτης βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο.

Κανόνας 14: Το πέναλτι – Παράγραφος 1: Διαδικασία

ΠΑΛΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

(…)

Όταν λακτιστεί η μπάλα, τουλάχιστον ένα τμήμα του ενός ποδιού του αμυνόμενου τερματοφύλακα πρέπει να αγγίζει, ή να είναι στην ίδια ευθεία, με τη γραμμή του τέρματος.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

(…)

Όταν λακτιστεί η μπάλα, τουλάχιστον ένα τμήμα του ενός ποδιού του αμυνόμενου τερματοφύλακα πρέπει να αγγίζει, ή να είναι στην ίδια ευθεία ή πίσω από τη γραμμή του τέρματος.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Προηγουμένως, ο τερματοφύλακας έπρεπε να έχει μέρος τουλάχιστον του ενός ποδιού στη/πάνω από τη γραμμή του τέρματος τη στιγμή που εκτελούνταν ένα λάκτισμα πέναλτι (ή λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι). Κατά συνέπεια, εάν ο τερματοφύλακας είχε ένα πόδι μπροστά από τη γραμμή του τέρματος και ένα πίσω από αυτήν, αυτό αποτελούσε τεχνικά παράβαση, παρόλο που δεν προκύπτει κανένα αθέμιτο πλεονέκτημα. Το κείμενο τροποποιήθηκε για να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων για μια τέτοια θέση.

Η επεξήγηση αυτής της τροποποίησης δίνει έμφαση στο ότι το “πνεύμα” του Κανόνα απαιτεί από τον τερματοφύλακα να έχει και τα δύο πόδια στη/πάνω από τη γραμμή μέχρι τη στιγμή που εκτελείται το λάκτισμα, δηλαδή ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να σταθεί πίσω (ή μπροστά) από τη γραμμή του τέρματος.

Το ημίχρονο των 25 λεπτών και η αλλαγή λόγω διάσεισης

Μία πρόταση που απορρίφθηκε (μεταξύ άλλων) είναι η αύξηση του χρόνου της ανάπαυλας μεταξύ των δύο ημιχρόνων από 15 σε 25 λεπτά (υπήρχαν φόβοι για την κατάσταση των ποδοσφαιριστών, αν μείνουν ανενεργοί για επιπλέον δέκα λεπτά), ενώ άλλες θα πάρουν παράταση για να δοκιμαστούν περαιτέρω.

Μία εξ αυτών αφορά την επιπλέον αντικατάσταση παίκτη σε περίπτωση που υποστεί διάσειση στη διάρκεια ενός αγώνα. Οι δοκιμές άρχισαν τον Ιανουάριο του 2021 σε πάνω από 100 διοργανώσεις κάθε φύλου και ηλικίας, όμως τα σχετικά περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν λίγα και γι’ αυτό θα συνεχιστούν οι δοκιμές για ακόμη ένα χρόνο.

Το ημιαυτόματο οφσάιντ και η εξάπλωση του VAR

Η FIFA και δη ο Πιερλουίτζι Κολίνα με την ιδιότητα του επικεφαλής Επιτροπής Διαιτησίας της ομοσπονδίας πλέον έχουν αρχίσει την εξέταση μιας νέας τεχνολογίας για τον έλεγχο φάσεων που αφορούν το οφσάιντ, η οποία ήδη δοκιμάζεται σε 47 χώρες. Η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ, όπως αποκαλείται από την παγκόσμια ομοσπονδία, δεν θα μπει ακόμα στους κανονισμούς, ωστόσο δεν αποκλείεται να πάρει “πράσινο φως” για ακόμα περισσότερες δοκιμές. Αυτό που θα συζητηθεί επίσης είναι τεχνολογίες όπως αυτή (ή ακόμα και το VAR) να μπορούν να τις υιοθετήσουν και να τις χρησιμοποιούν μόνιμα εγχώριες ομοσπονδίες με μικρό μπάτζετ.

Προς το παρόν, είναι αρκετά πρόωρη η συζήτηση για το πότε θα τεθούν σε οικουμενική εφαρμογή αυξημένες τεχνολογικές βοήθειες ή κανόνες όπως αυτοί που θα δοκιμαστούν στην Eerste Divisie, όμως η ΓΣ του IFAB μπορεί να προσφέρει μια πιο καθαρή εικόνα.

Πηγή: sport24

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *