Οι νέες οδηγίες της ΓΓΑ για την οργανωμένη άθληση & την παρουσία κόσμου στα γήπεδα ανά την επικράτεια

Αναλυτικά τα νέα μέτρα.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αναφέρει:

«Την πρώτη εβδομάδα επανέναρξης των προπονήσεων για την νέα αγωνιστική περίοδο (μετά την περίοδο των θερινών διακοπών), οι αθλητές, αθλήτριες και το τεχνικό προσωπικό, όλων των αθλημάτων (ατομικών και ομαδικών), ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (με πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ), θα πρέπει να υποβληθούν στον πρώτο προληπτικό έλεγχο για COVID–19.

Εξαιρούνται οι εξής περιπτώσεις:

  • Λειτουργία οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων (ανοικτών και κλειστών) για άθληση
    από αθλούμενους (προπονήσεις και αγώνες) σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα που
    καλλιεργούνται από αναγνωρισμένες από τη ΓΓΑ ομοσπονδίες.
  • Για τη χρήση είναι απαραίτητη η επίδειξη εβδομαδιαίου τεστ αντιγόνου (PCR ή rapid test).
  • Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας των εθνικών ομάδων για αγωνιστικές υποχρεώσεις.
  • Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων (ανοικτών και κλειστών) για προπονήσεις αθλητών σωματείων ατομικών και ομαδικών αθλημάτων.

Θετικό αποτέλεσμα στο self test πρέπει να επιβεβαιώνεται από αντίστοιχο εργαστηριακό τεστ
(PCR ή Rapid) και έως ότου γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου ο αθλητής δεν συμμετέχει σε αγώνες ή προπονήσεις.

Μέτρα για τους αθλούμενους πολίτες:

  • Από 16 ετών και άνω θα πρέπει να επιδεικνύουν στην εγκατάσταση μια φορά την εβδομάδα αρνητικό αποτέλεσμα test COVID–19 (PCR ή rapid test).
  • Έως 15 ετών θα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test

Εξαρούνται από τον προληπτικό έλεγχο με τεστ για covid19 (PCR, rapid, self test) όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει εώς 180 ημέρες μετά τη νόσηση).

  • Επιτρέπεται η λειτουργία ακαδημιών για όλες τις ηλικίες παιδιών (ανήλικοι αθλούμενοι, δηλαδή χωρίς δελτίο αθλητή) σε γκρουπ έως 10 παιδιών.
  • Επιτρέπεται το ομαδικό παιχνίδι σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Επιτρέπονται οι διοργανώσεις εκτός σταδίων (εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων) με τις ακόλουθες βασικές προϋποθέσεις: Για διοργανώσεις με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων αθλούμενων 300 άτομα, ανά block εκκίνησης έως 50 άτομα. Τμηματικές εκκινήσεις των block με χρονική απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 10 λεπτά. Σε κάθε block, αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων 2μ προς κάθε κατεύθυνση. Σε περίπτωση διοργάνωσης με περισσότερους από έναν αγώνες (π.χ. Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. και Αγώνας Δρόμου 10 6 χλμ.) : ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ισχύει ανά αγώνα, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε αγώνας έχει διαφορετική ώρα εκκίνησης, ενώ δεν μπορούν να διεξάγονται περισσότεροι από δύο (2) αγώνες των 300 συμμετοχών ανά ημέρα.

Ενήλικες αθλούμενοι (18 ετών και άνω): PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών (με εξαίρεση όσους προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει εώς 180 ημέρες μετά τη νόσηση).

  • Ανήλικοι αθλούμενοι (κάτω των 18 ετών): self test εντός 24 ωρών πριν τον αγώνα (συστήνεται την ημέρα του αγώνα).
  • Ηλεκτρονικές εγγραφές εκ των προτέρων – όχι συναθροίσεις σε γραμματεία.
  • Δεν επιτρέπονται οι τελετές απονομών.
  • Κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό της διαδρομής, μέτρα αποφυγής συνωστισμού με προβλέψεις συνεχούς ροής των συμμετεχόντων.
  • Δεν επιτρέπεται η παρουσία θεατών.
  • Χρήση μάσκας μέχρι την εκκίνηση και ξανά μετά τον τερματισμό.
  • Με ποσοστό τουλάχιστον 95% εμβολιασμένους και έως 5% μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες.
  • Μη εμβολιασμένοι ενήλικοι συμμετέχοντες (18 ετών και άνω) : PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών.
  • Μη εμβολιασμένοι ανήλικοι συμμετέχοντες (κάτω των 18 ετών) : self test εντός 24 ωρών πριν τον αγώνα (συστήνεται την ημέρα του αγώνα).
  • Κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό της διαδρομής, μέτρα αποφυγής συνωστισμού με προβλέψεις συνεχούς ροής των συμμετεχόντων.
  • Χρήση μάσκας μέχρι την εκκίνηση και ξανά μετά τον τερματισμό.

Από 07/06/2021 ο αλυτάρχης (ή ο παρατηρητής ή ο κομισάριος) του αγώνα, εάν διαπιστώσει ότι 7 παραβιάζεται το υγειονομικό αγωνιστικό πρωτόκολλο σε ότι αφορά τον αριθμό των παρευρισκόμενων (στις κερκίδες ή στον περιβάλλοντα χώρο), έχει την υποχρέωση να μην επιτρέψει να ξεκινήσει ή, αν έχει ξεκινήσει, να διακόψει τον αγώνα.

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, γίνεται στην αρχή μια παρατήρηση από τα μεγάφωνα και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση εντός 15’, αναβάλλεται ή διακόπτεται ο αγώνας.

Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 25.000 θεατές.
  • Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 10.000 θεατές.
  • Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 8.000 θεατές.
  • Για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 3.000 θεατές.

Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για πλήρως εμβολιασμένους θεατές και έως 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως και 17 ετών. Οι ανήλικοι 13 έως 17 ετών προσκομίζουν PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών. Οι ανήλικοι έως και 12 ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό self test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.

Ο έλεγχος γίνεται στις εισόδους των αθλητικών εγκαταστάσεων με την χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR και rapid tests και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, διενεργείται αντίστοιχος έλεγχος και κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής στο γήπεδο.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *