Ξάνθη – Δόξα Δράμας: Συναντιούνται μετά από 33 χρόνια!

Οι δρόμοι τους συναντιούνται και πάλι μετά από εννέα χρόνια, αλλά για την δεύτερη κατηγορία παίζουν ύστερα από 33 ολόκληρα χρόνια. Αλλά η συνάντηση της Ξάνθης με τη Δόξα Δράμας παραμένει ένα κλασσικό βορειοελλαδίτικο ντέρμπι.

Οι πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας απέχουν μόλις 90 χιλιόμετρα και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στις ομάδες τους δεν μπορεί παρά να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρακτήρα ντέρμπι. Ωστόσο η απόσταση των ομάδων σε ποδοσφαιρικό επίπεδο δεν επέτρεψαν τα τελευταία χρόνια να βρίσκονται αντιμέτωπες.

Η πρώτη ομάδα της περιφέρειας που κατάφερε να παίξει τελικό Κυπέλλου Ελλάδας το 1954, η Δόξα Δράμας, ταλαιπωρήθηκε μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90, με αποκορύφωμα την πτώση της στην Δ’ Εθνική από το 1999 ως το 2003. Αντίθετα εκείνη την εποχή η Ξάνθη, όχι μόνο είχε συνεχή παρουσία στην κορυφαία κατηγορία, αλλά το 2002 έβγαινε και για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη. Για αρκετά χρόνια τις ομάδες χώριζαν τρεις κατηγορίες.

Από την πρωταπριλιά του 2012…

Οι δύο τους διασταυρώθηκαν για τελευταία φορά τη σεζόν 2011-12, όταν και η Δόξα κατάφερε να βρεθεί στη Super League, χωρίς να μείνει όμως πάνω από μια σεζόν. Η Ξάνθη νίκησε 2-0 στο Καυτανζόγλειο στις 4 Δεκεμβρίου 2011 (20′ σουτ Μάνταλος, 58′ αυτογκόλ Σερεμέτ) και 1-0 στο Ξάνθη Αρένα την 1η Απριλίου 2012 (12′ σουτ Βασιλακάκης).

Από τότε η ιστορία τις έφερε πάλι φέτος αντίπαλες, αλλά για να συμβεί αυτό, η Ξάνθη, η τελευταία χρονικά ομάδα της περιφέρειας, που έπαιξε τελικό Κυπέλλου, το 2015, έπρεπε να υποβιβαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της από τη Super League πέρσι.

Δύο παιχνίδια σε πέντε μέρες…

Το παιχνίδι των δύο ομάδων δεν έγινε στις 24 Ιανουαρίου, ημερομηνία της 3ης αγωνιστικής, καθώς η Δόξα Δράμας άργησε να μπει στο πρωτάθλημα και έτσι θα παίξουν τώρα το ματς του πρώτου γύρου. Και την Κυριακή, μέσα σε πέντε μέρες δηλαδή, και του δεύτερου, στη Δράμα.

Η Δόξα θα επισκεφθεί για πρώτη φορά το Ξάνθη Αρένα, μετά το 2012, που όμως ήταν και μοναδική. Και αυτό γιατί την προηγούμενη φορά που πήγε στην Ξάνθη το 1994, το γήπεδο αυτό δεν υπήρχε ακόμα.

Από το 1989-90, όταν και ανέβηκε η Ξάνθη στην Α’ Εθνική, συνυπήρξαν για έξι σεζόν ως το 1995. Η Δόξα επισκέφτηκε δηλαδή επτά φορές την Ξάνθη για τη μεγάλη κατηγορία, μαζί με το 2011-12, και έχασε έξι από αυτές, ενώ πήρε μόλις μια ισοπαλία, τον Ιανουάριο του 1994, 1-1 (8′ σουτ Μαλαδένης – 37′ σουτ Ιορδανίδης), αφού χρειάστηκε ο Τοχούρογλου να αποκρούσει πέναλτι του Καραγεωργίου.

Μετά από 33 χρόνια στην Β’ Εθνική, με μνήμες ανόδου…

Στην δεύτερη κατηγορία θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια, και μάλιστα ο αγώνας τότε ήταν κρίσιμος για τη Δόξα Δράμας. Στις 24 Απριλίου 1988, πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος στην Β’ Εθνική η βαθμολογία ήταν: Δόξα Δράμας 38, ΠΑΣ Γιάννινα 36, Ολυμπιακός Βόλου, Απόλλων Αθηνών και Καστοριά από 34, για να ανέβουν τρεις ομάδες.

Το παιχνίδι στην Ξάνθη, που ήταν στη μέση της βαθμολογίας, ήταν κομβικό για τη Δόξα. Και κατάφερε να επικρατήσει με 2-0 (6′ σουτ Τσβέτκοφ, 68′ σουτ Γκαμπέτας) ξεφεύγοντας στην κορυφή, όπου έμεινε μέχρι το τέλος.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά, που η Δόξα νίκησε μέσα στην Ξάνθη και μόλις δεύτερη στην ιστορία τους.

Η φόρμα των ομάδων

Η Ξάνθη προέρχεται από την ισοπαλία στη Νεάπολη με τον Ιωνικό, δεύτερη ισοπαλία με το Μπάμπη Τεννέ στον πάγκο της. Ωστόσο για τη φιλόδοξη ακριτική ομάδα, τόσο η διεκδίκηση της ανόδου, αλλά και αυτή η παρουσία της στην πρώτη εξάδα, απαιτεί νίκες. Και πρέπει να λύσει το επιθετικό πρόβλημά της, που το δείχνουν οι αριθμοί. Εννέα γκολ σε 12 παιχνίδια και τέσσερα σε πέντε εντός έδρας είναι φτωχή συγκομιδή, ενώ μόνο μια φορά, με τον ΟΦ Ιεράπετρας κατάφερε να πετύχει δύο γκολ. Είναι αήττητη στην έδρα της με τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες.

Η Δόξα Δράμας ξεκίνησε αργά και με τρεις ήττες, αλλά άφησε υποσχέσεις στη συνέχεια με μια πεντάδα αγώνων με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ωστόσο τα τρία τελευταία ήταν πάλι ήττες, με αποκορύφωμα τα έξι γκολ της περασμένης Κυριακής από τον Εργοτέλη. Εκτός έδρας η Δόξα νίκησε στην Ιεράπετρα, αλλά έχει χάσει τα άλλα τέσσερα παιχνίδια.

Πηγή : Mikriliga

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *