ΠΑΝΔΡΑΜ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΡΟΣ Β: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2004-2005

Πέντε μήνες πρίν..

16/05/2004 Εθνικό Στάδιο Δράμας. Ο Δημήτρης Κουσίδης στο 35’ γράφει το 1-0 για τον Πανδραμαϊκό στον αγώνα με τον Μ. Αλέξανδρο Ηράκλειας και χαρίζει και τυπικά το πρωτάθλημα στους Δραμινούς. Οι εκατοντάδες φίλαθλοι που παρά την καταρρακτώδη βροχή πριν τη σέντρα, γέμισαν τις κερκίδες, πανηγύρισαν έντονα μαζί με την ομάδα το 3ο της Πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής μετά από εκείνα του 1987 και του 1991. Μία δουλειά που ξεκίνησε 5 χρόνια πριν, με το χτίσιμο ενός κορμού ικανού σε βάθος ετών να επαναφέρει την ομάδα εκεί που ανήκει, και υπηρετήθηκε πιστά απ όσους προπονητές κλήθηκαν να το υποστηρίξουν (Μπανάσας, Φεστερίδης, Λευκόπουλος, Βασιλακάκης, Στάμογλου) επιτέλους απέδωσε.  Η νέα σεζόν θα βρεί τον Πανδραμαϊκό σε άλλη πια κατηγορία.

Καλοκαίρι 2004. Η προετοιμασία της ομάδας για το πρωτάθλημα της περιόδου 2004-05 ξεκινάει. Οι ιδιαιτερότητες της νέας κατηγορίας πολλές. Μια από αυτές είναι η συνύπαρξη στον ίδιο όμιλο με την συμπολίτισσα Δόξα, η οποία κάνει τη δική της σκληρή προσπάθεια, με άλλους στόχους βέβαια και με μεγαλύτερη δυναμική οπαδών. Ιστορικά αναφέρω πως η σεζόν 2004-05 είναι η πρώτη και μοναδική σεζόν που οι παίκτες του Πανδραμαϊκού έχουν σταθερά νούμερα στις φανέλες καθώς και σταθερή εταιρεία ένδυσης καθώς επιλέγει να τους ντύνει η Αγγλική Umbro. Προπονητής διατηρείτε ο αρχιτέκτονας της ανόδου Δημήτρης Στάμογλου, ενώ οι κινήσεις στη μεταγραφική αγορά είναι πολύ συγκεκριμένες. Στο ρόστερ προστίθενται παίκτες όπως οι Μάτσος, Σαμαράς, Αλεξίου, Noundou, κ.α. ενώ επιστρέφει μετά από ένα χρόνο απουσίας και ο Βασίλης Λαμπάκης. Στον αντίποδα παρελθόν αποτελούν αρκετοί παίκτες που πήραν λίγο χρόνο συμμετοχής την περασμένη σεζόν, ενώ η μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτή του Μπάμπη Περπερίδη ο οποίος μεταγράφηκε στον Ηρακλή ώστε να αγωνιστεί στην Α’ Εθνική.

Η 1η Αγωνιστική του πρωταθλήματος δεν περιλαμβάνει Πανδραμαϊκό καθώς εκτίει το ρεπό του, οπότε η αγωνιστική πρεμιέρα μετατίθεται για μια εβδομάδα μετά, όταν στις 17/10/2004 υποδέχεται την περσινή γνώριμη Θράκη. Σε πανηγυρικό κλίμα μπροστά σε περίπου 1.500 θεατές, η ομάδα σηκώνει το κύπελλο του περσινού πρωταθλήματος ενώ ακολουθούν επιδείξεις από τους παίκτες των ακαδημιών. Και μετά έρχεται η επιστροφή στην πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που θα αποδειχτεί πολύ σκληρή για τους βυσσινί. Καθαρή ήττα με 0-2 και το πάρτι χαλάει. Την επόμενη αγωνιστική έρχεται δεύτερη σερί ήττα στην Κοζάνη με γκολ στα …χασομέρια του αγώνα, και λίγες μέρες μετά, έρχεται η πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα δια ποδός Πολυχρονίδη. Ακολουθεί σβηστό Χ στην Άρτα μία βδομάδα πριν το μεγάλο ντέρμπι με την Δόξα Δράμας όπου τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Ήττα 0-2 με πολλαπλές συνέπειες καθώς αποχωρούν τραυματίες οι Κούρλιος και Noundou ενώ σημειώνονται και μικρής έκτασης έκτροπα στις εξέδρες. Στα 6 εναπομείναντα παιχνίδια μέχρι τη δύση του 2004 η ομάδα μαζεύει με δυσκολία αλλα και πείσμα κάποιους πολύτιμους βαθμούς (διπλό στην Πτολεμαϊδα, Χ με Αγροτικό Αστέρα και Παναιτωλικό) ενώ στερείται και κάποιων ακόμα πέφτοντας σε σοβαρά διαιτητικά λάθη με αποκορύφωμα εκείνα στην ήττα από τη Βέροια 3 ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου.

Ενώ το 2005 μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας, ο Πανδραμαϊκός μένει ξεχασμένος στην περασμένη χρονιά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ξεκινάει με 4 σερί ήττες το νέο έτος ενώ το πρώτο τρίποντο έρχεται αρχές Φλεβάρη με γκολ στο 93’ από τον Μουρατίδη απέναντι στον Απόλλωνα Λάρισας.  Στο μεσοδιάστημα αποχώρησαν από την ομάδα ο βασικός γκολκίπερ Αποστολίδης (Βέροια), ο Παυλίδης και ο Ουσταμπασίδης ενώ αποκτήθηκαν οι Ζορμπίδης και Μουράτης. Την πόρτα της εξόδου είδε και ο προπονητής Στάμογλου μετά την ήττα από την Λαμία, ενώ τον διαδέχτηκε ο αείμνηστος Γιάννης Τσεβρεντζής. Η προαναφερόμενη νίκη απέναντι στον Απόλλωνα δεν είχε δυστυχώς συνέχεια, καθώς ήρθε η συντριβή από την Θράκη με 3-0 και μετά, το διπλό της Κοζάνης με 0-1. Με το τρένο της παραμονής να απομακρύνεται επικίνδυνα η ομάδα ξεσπάει πάνω στους Λύκους Καλοχωρίου με 1-4 (ντεμπούτο του Γιώργου Αμπρικίδη που αντικατέστησε τον Γιάννη Τσεβρεντζή), αλλά παραδίνεται αμαχητί στην Άρτα μια εβδομάδα μετά και ηττάται με 0-3.

Στις 13 Μαρτίου του 2005 στο γήπεδο της Δόξας παίχτηκε το δεύτερο επεισόδιο των μεταξύ τους αναμετρήσεων με νικητή αυτή τη φορά τον Πανδραμαϊκό και σκόρερ τον Μάτσο σε έναν πολύ ανατρεπτικό αγώνα. Τα χαμόγελα διατηρούνται για μία ακόμα εβδομάδα μιας και ο Πανδράμ ντουμπλάρει τις νίκες του, απέναντι στην Πτολεμαϊδα. Το μικρό αυτό σερί διακόπτεται από νέα άτυχη απώλεια βαθμών στον Εύοσμο, όμως στα πλαίσια της 25ης Αγωνιστικής η Δραμινή ομάδα καταφέρνει και κόβει τα όνειρα ανόδου στον ΠΑΣ Γιάννινα παίρνοντας παλικαρίσιο 0-0.

Στα 8 εναπομείναντα παιχνίδια ο Πανδραμαϊκός κατάφερε να πάρει μόλις 6 βαθμούς χάρη στις εντός έδρας νίκες του απέναντι σε Αναγέννηση Καρδίτσας (1-0) και Λαμία (3-1). Οι πολλές αλλαγές στο κλείσιμο της σεζόν (χρησιμοποιήθηκαν παίκτες που είχαν αγωνιστεί μέχρι τότε από λίγο έως καθόλου) είχαν ως αποτέλεσμα να δεχτεί μεγάλες σε έκταση ήττες από Καβάλα και Θερμαϊκό. Κλείνοντας, ήταν 1η Ιουνίου του 2005, όταν στην Λάρισα για την 34η Αγωνιστική, έπεσε και τυπικά η αυλαία του Πανδραμαϊκού στην Γ’ Εθνική μετά από πολύ βαριά ήττα με σκορ 5-1 από τον τοπικό Απόλλωνα με τον Λαμπάκη να πετυχαίνει το τελευταίο γκόλ της σεζόν.

Από τότε ξεκίνησε να μετράει ένα βαρύ χρονόμετρο που δεν μέτραγε ώρες ή ημέρες αλλα πλέον χρόνια ολόκληρα μακριά από τα σαλόνια του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ακολούθησε η χειρότερη εποχή στην ιστορία του Πανδραμαϊκού. Η ομάδα έχασε τους εκατοντάδες φιλάθλους που είχε παλαιότερα στο πλευρό της. Έχασε την αίγλη της και εξαφανίστηκε από τις Εθνικές κατηγορίες, παίζοντας συνεχόμενες χρονιές στα τοπικά της Δράμας. Το μακάβριο χρονόμετρο έφτασε να μετράει 5.225 ημέρες μέχρι που ο κόουτς Μπάμπης Καζεπίδης και η άριστα δουλεμένη ομάδα του, πάτησαν το στοπ ένα ζεστό μεσημέρι του 2019, όταν ο Πανδραμαϊκός κέρασε με 3 γκολ τον Νέστο Χρυσούπολης στην επιστροφή του στη Γ’ Εθνική, αυτή τη φορά για να μείνει.

Για την ιστορία, την σεζόν 2004-05 αγωνίστηκαν οι παρακάτω ποδοσφαιριστές (συμμετοχές-γκόλ):

21. Μουρατίδης Λάζαρος 32-5, 26. Πατέλης Σταύρος 30-1, 11. Πολυχρονίδης Γεώργιος 27-2, 9. Ευθυμιάδης Ανέστης 27-0, 8. Άντζας Γεώργιος 26-1, 26. Μάτσος Αναστάσιος 26-1, 4. Ταρασιάδης Κωνσταντίνος 25-2, 24. Noundou Kinding Simphorien 25-0, 3. Κουσίδης Δημήτριος 24-2, 41. Αλεξίου Ιωάννης 23-0, 7. Σαμαράς Γεώργιος 21-0, 10. Φεστερίδης Στέφανος 15-1, 15. Καπακτσόγλου Παναγιώτης 15-0, 13. Χατζηβασιλειάδης Βασίλειος 15-0, 18. Ζορμπίδης Αλέξανδρος 14-2, 99. Παραπέρογλου Βασίλειος 14-1, 1. Αποστολίδης Λουκάς 14-0, 5. Παυλίδης Παύλος 13-2, 23. Λαμπάκης Βασίλειος 10-1, 19. Κούρλιος Ξάνθος 9-0, 30 Μουράτης Χαρίλαος 7-0, 78. Ουσταμπασίδης Στυλιανός 7-0, 17. Λαζαρίδης Γεώργιος 6-0, 25. Κωταϊδης Θεόδωρος 5-0, 31. Ξανθόπουλος Γεώργιος 4-0, 37. Καρασάββας Ευάγγελος 3-0, 20. Αλεξίου Άγγελος 1-0, 6. Κουσίδης Σάββας 0-0

Προπονητές: Στάμογλου Δημήτριος (1η-13η Αγ.), Τσεβρεντζής Ιωάννης (14η-20η Αγ.), Αμπρικίδης Γεώργιος (21η-34η Αγ.)

Τα στατιστικά στοιχεία του παρόντος αφιερώματος συγκεντρώθηκαν έπειτα από προσωπική έρευνα.

Δάγλας Γιώργος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *