ΠΑΝΔΡΑΜ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Μέρος Α’ (Του Γιώργου Δάγλα)

Αφιέρωμα στην ιστορική βυσσινί διετία 2003-2005

ΜΕΡΟΣ Α – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2003-2004

Σε τροχιά ανόδου

Image

Καλοκαίρι του 2003. Μετά από μια ικανοποιητική -για τον τρόπο που εξελίχτηκε η σεζόν- πορεία στην Δ’ Εθνική η οποία σημαδεύτηκε από την ξαφνική αποχώρηση του προπονητή Κώστα Βασιλακάκη στα μέσα του πρωταθλήματος, ο Πανδραμαϊκός ξεκίνησε ανασύνταξη με στόχο το βήμα παραπάνω. Την επιστροφή στην Γ’ Εθνική για πρώτη φορά μετα το 1995. Η 7η θέση της περιόδου 2002-03 αποτέλεσε μια αφετηρία, με τον βασικό κορμό της ομάδας να ανανεώνει τη συνεργασία με τη διοίκηση και παράλληλα να γίνονται στοχευμένες προσθήκες σε νευραλγικές θέσεις. Παρά τις απώλειες του πρώτου σκόρερ Μητρούση και των βασικών Καράκελλε και Λαμπάκη ο Πανδραμαϊκός κινήθηκε έξυπνα στην μεταγραφική αγορά και απέκτησε παίκτες όπως ο Παυλίδης, ο Κουσίδης και ο Ακριτίδης που στην πορεία αποδείχτηκαν καθοριστικοί. Προπονητής ανέλαβε ο Δημήτρης Στάμογλου ενώ τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου ρόστερ ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

02.11.03 Πανδραμαϊκός-Ασπίδα Ξάνθης 1-0 (93’ Κούρλιος)

Ενθαρρυντικά αρκετά ώστε στην πρεμιέρα του 1ου Ομίλου του πρωταθλήματος να σκορπίσει στους 4 ανέμους τον Νέστο Χρυσούπολης με 4-1 και τον Παυλίδη να ανοίγει λογαριασμό με τους βυσσινί πετυχαίνοντας 2 τέρματα. Η Συνέχεια ανάλογη με την ομάδα να μπαίνει στον Νοέμβριο με 8 στα 8 και τέρματα 15-1! Νίκες που ξεχώρισαν σε αυτό το διάστημα ήταν το 3-0 απέναντι στον Πανσουλιακό, και το 1-0 απέναντι στην Ασπίδα Ξάνθης με χρυσό γκόλ του Κούρλιου στο 93’. Ο Παύλος Παυλίδης μπήκε για τα καλά στα παπούτσια του Δημήτρη Μητρούση μετρώντας ήδη 7 γκόλ, ενώ ο Λουκάς Αποστολίδης έδειξε και πάλι την κλάση του κρατώντας το 0 στην εστία για 7 αγώνες. Η 9η Νοεμβρίου σηματοδοτεί και την πρώτη ήττα του Πανδραμαϊκού με σκορ 3-1 από την συμπολίτισσα Ανακάλυψη η οποία είχε πετύχει αντίστοιχο εντυπωσιακό ξεκίνημα. Μία ήττα που ξεχάστηκε γρήγορα καθώς ακολούθησε επαγγελματική νίκη με 1-0 επι της Ένωσης Θράκης που επίσης διεκδικεί την πρωτιά, και μετά και το διπλό στο Διδυμότειχο επι της ουραγού ομώνυμης ομάδας όπου επέστρεψε ο Γιώργος Πολυχρονίδης μετά από πολύμηνη απουσία, ήρθε το δεύτερο στραβοπάτημα σε εντός έδρας αγώνα με το Σιδηρόκαστρο (1-1). Η νίκη επι του Ξηροποτάμου επανέφερε αρχικά την ηρεμία αλλα μια βδομάδα μετά ακολούθησε η σφαλιάρα στην Κομοτηνή από τον Πανθρακικό η οποία έκλεισε το 2003 με τα πρώτα σύννεφα να κάνουν την εμφάνισή τους στο βυσσινί στρατόπεδο.

Image

18.01.04 Πανδραμαϊκός-Ορφέας Ελευθερούπολης 1-0 (77’ Κουσίδης)

Τα σύννεφα αυτά πύκνωσαν στο ποδαρικό για το 2004 και την εντός έδρας ισοπαλία με την Ηράκλεια, ενώ στο ρόστερ προστέθηκαν σταδιακά οι Λάζαρος Μουρατίδης, Κώστας Ταρασιάδης και Στέλιος Ουσταμπασίδης. Το διπλό στον Νέστο Χρυσούπολης επανέφερε τα χαμόγελα, τα οποία δεν έφυγαν ποτέ. Το τρένο του Πανδραμαϊκού προχώρησε σε 9 σερί νίκες, κατά τις οποίες ο Παύλος Παυλίδης σκόραρε ακατάπαυστα, ενώ λογαριασμό άνοιξε και ο Λάζαρος Μουρατίδης. Ο Πανδραμαϊκός πέρασε αέρας από τη Χρυσούπολη ρίχνοντας στον Νέστο 3 γκόλ, με τον Θεαγένη Θάσου σταμάτησε στα 4, και μοίρασε από 5 σε Δόξα Ξάνθης, Ασπίδα Ξάνθης και Απόλλων Παραλιμνίου. Στο καθοριστικής σημασίας ντέρμπι κορυφής απέναντι στην Ένωση Θράκης για την 25η Αγωνιστική ο Πανδραμαϊκός πέτυχε ένα ασφαλές 0-0 το οποίο τον διατήρησε στην κορυφή, με 5 μόλις αγώνες να απομένουν μέχρι το τέλος. Μία εβδομάδα μετά, την 25η Απριλίου διέλυσε με το εκκωφαντικό 8-0 το Διδυμότειχο έχοντας μάλιστα 7 διαφορετικούς σκόρερ. Στη συνέχεια εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Εθνικό Σιδηροκάστρου με ακόμη μία τεσσάρα, ενώ η τελευταία γκέλα της σεζόν έρχεται την 28η Αγωνιστική με σκόρ 1-1 στον Ξηροπόταμο.

04.04.04 Πανδραμαϊκός-Ανακάλυψη 2-0 (11’ Ταρασιάδης, 85’ Παυλίδης)

Νέα τεσσάρα αυτή τη φορά απέναντι στον Πανθρακικό, και στις 16 Μαϊου του 2004 έρχεται η στιγμή που τελειώνει η 8ετής φαγούρα των βυσσινί. Σε ένα κατάμεστο Εθνικό στάδιο (Παρότι γηπεδούχος ήταν η Ηράκλεια, ο αγώνας έγινε στη Δράμα για ευνόητους λόγους) ο Κουσίδης με γκόλ στο 35’ χαρίζει τη νίκη στον Πανδραμαϊκό και ταυτόχρονα επισφραγίζει την ολοκλήρωση μιας εκπληκτικής σεζόν στην οποία ο Πρωταθλητής Πανδραμαϊκός είχε τις περισσότερες νίκες (23), την καλύτερη επίθεση (68 τέρματα) και την καλύτερη άμυνα (14 τέρματα) του ομίλου. Πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Παύλος Παυλίδης με 23 γκόλ, ενώ πρώτος σε συμμετοχές ήταν ο Μπάμπης Περπερίδης με 29 παρουσίες σε 30 αγώνες με μοναδική απουσία στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ασπίδα Ξάνθης. Για λογαριασμό του Πανδραμαϊκού έπαιξαν κατά τη διάρκεια της σεζόν και οι 29 ποδοσφαιριστές και σκόραραν οι 15 εξ αυτών σε ένα αριστουργηματικό ροτέισον από τον κόουτς Στάμογλου.

16.05.04 Μ. Αλέξανδρος Ηράκλειας-Πανδραμαϊκός 0-1 (35’ Κουσίδης)

Ενδεικτικά τη σεζόν 2003-04 αγωνίστηκαν οι εξής ποδοσφαιριστές (συμμετοχές-γκόλ):

Περπερίδης Χαράλαμπος (29-4), Παυλίδης Παύλος (28-23), Αποστολίδης Λουκάς (28-0), Ακριτίδης Πέτρος (28-0), Πατέλης Σταύρος (27-4), Ευθυμιάδης Ανέστης (27-0), Φεστερίδης Στέφανος (26-1), Κούρλιος Ξάνθος (25-11), Κουσίδης Δημήτριος (24-2), Πολυχρονίδης Γεώργιος (20-7), Άντζας Γεώργιος (19-1), Λεοντιάδης Γεώργιος (15-0), Ταρασιάδης Κωνσταντίνος (13-2), Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος (13-0), Μουρατίδης Λάζαρος (12-7), Φουντουκίδης Αναστάσιος (12-0), Ουσταμπασίδης Στυλιανός (10-1), Ποιμενίδης Αντώνιος (9-1), Βαλικίδης Κωνσταντίνος (9-0), Ξανθόπουλος Γεώργιος (8-0), Κιάκος Ευάγγελος (7-1), Αποστολίδης Δημήτριος (6-0), Παραπέρογλου Βασίλειος (6-0), Τσοκακτσίδης Σταύρος (5-2), Λαζαρίδης Γεώργιος (4-0), Δραγουδάκης (3-0), Συγγιρίδης Αναστάσιος (2-0), Καπακτσόγλου Παναγιώτης (2-0) και Μετσικίδης Εμμανουήλ (1-1).

Οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Ελευθεριάδη.

Δάγλας Γιώργος

Γιώργος Μουρατίδης

Ο Γιώργος Μουρατίδης είναι ένας νέος δημοσιογράφος με όρεξη και φιλοδοξίες. Έχει αγάπη γι' αυτό που κάνει και όπως όλη η ομάδα της Dramasport είναι ερωτευμένος με τον Δραμινό Αθλητισμό και την δημοσιογραφία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *