Πρώτη συνέντευξη του Γιώργου Λάλα μετά την αποχώρηση του από τον πάγκο της Προσοτσάνης

Νέος τεχνικός της Α.Ε. Κυργίων είναι ο Γιώργος Λάλας όπως ανακοινώθηκε απο την ομάδα την Παρασκευή το πρωί. Ο έμπειρος τεχνικός μετά απο 1 χρόνο ξεκούρασης ανεβάζει μανίκια και πιάνει δουλειά ώστε να συνεχίσει η ομάδα των Κυργίων την καλή πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια. Ο Γιώργος Λάλας υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν ήταν στον Γ.Σ. Προσοτσάνης και είχε γνωρίσει σημαντικές επιτυχίες στο παρελθόν οδηγώντας την ομάδα και στην επαγγελματική τότε Γ’ Εθνική. Ο Γιώργος Λάλας σαν προπονητής της Προσοτσάνης έχει κερδίσει 9 τίτλους. Δύο πρωταθλήματα Α¨ΕΠΣ Δράμας, 1 πρωτάθλημα Δ΄Εθνικής, 3 κύπελλα(και άλλες 2 φορές ήταν φιναλίστ) και 3 SUPER CUP.

Στον Δημήτρη Μπουτζέκη μίλησε για την νέα προπονητική πρόκληση που παρουσιάζεται, όπως είναι αυτή στην Α.Ε. Κυργίων, μίλησε για την περίοδο που ήταν στην Προσοτσάνη και όλα αυτά που έζησε με τους Αετούς. Επίσης μας μίλησε για την κατάσταση στο Δραμινό ποδόσφαιρο, για τους προπονητές του Δραμινού ποδοσφαίρου, το ταλέντο   που υπάρχει στην ομάδα και πολλά άλλα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Δύο λόγια για την νέα σας ομάδα την Α.Ε. Κυργίων, τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποδεχτείτε την πρόταση της ομάδας;

Η εκπαίδευση, ο αθλητισμός και η προπονητική για μένα ήταν τρόπος ζωής όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι άνθρωπος των προκλήσεων και μια νέα πρόκληση δε θα με άφηνε αδιάφορο. Αυτή προέκυψε από την ΑΕ ΚΥΡΓΙΩΝ. Επειδή για μένα πρωταρχικό ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας, καθοριστική ήταν η έντονη επιθυμία τόσο του Προέδρου Δαμιανού Καγγελίδη, όσο και του τεχνικού διευθυντή Χρήστου Ζεκερίδη στο να συνεργαστούμε και να διατηρήσουμε την ομάδα σε υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο.

Ζήσατε με την Προσοτσάνη μεγάλα πράγματα με αποκορύφωμα την άνοδο στην Γ’ εθνική σε μια χρονιά που ήσασταν και πιο ψηλά και από την Δόξα Δράμας, ποια ήταν η ωραιότερη σας στιγμή;

 Ήμουν προπονητής σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ομάδας της Προσοτσάνης. Κάθε τέτοια στιγμή, κάθε τίτλος είχε τη δικιά του μεγάλη αξία, αλλά κάποιες στιγμές ήταν ξεχωριστές. Η πρώτη μου χρονιά ως προπονητής της Προσοτσάνης που κερδίσαμε το πρωτάθλημα και το κύπελο και για πρώτη φορά η ομάδα βγήκε ποδοσφαιρικά έξω από τα στενά όρια του νομού. Φυσικά, η χρονιά της ανόδου της ομάδας στην Γ΄Εθνική Επαγγελματική τότε κατηγορία, τότε που ένα ολόκληρο χωριό ήταν στο γήπεδο και η ομάδα έγινε γνωστή πανελλαδικά. Και σίγουρα η κατάκτηση του κυπέλλου απέναντι στην ομάδα του Ξηροποτάμου, σε ένα ματς που ήμασταν αυτσάιντερ.

Είχατε ως Προπονητής την χαρά να προπονήσετε μεγάλους Δραμινούς ποδοσφαιριστές, αν μπορούσαμε να πούμε για αγαπημένα σας «παιδιά» που έχει κάθε προπονητής ποια ήταν αυτά;

5. Συνεργάστηκα με πάρα πολλούς και καλούς ποδοσφαιριστές, σε ερασιτεχνικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Δύο γενιές Προσοτσανιωτών ποδοσφαιριστών ανδρώθηκαν μαζί μου ποδοσφαιρικά αλλά συνεργάστηκα σε υψηλό επίπεδο και με πολλά παιδιά της ευρύτερης περιοχής της Δράμας. Από όλους τους ποδοσφαιριστές κρατάω τις ευχάριστες αναμνήσεις και τις μεγάλες στιγμές που ζήσαμε μαζί και τους είμαι ευγνώμων για αυτές χωρίς να τους ξεχωρίζω.

 Πόσο δύσκολο ήταν το επίτευγμα της ανόδου στην Γ’ εθνική;

 Μετά την εμπειρία των δύο πρώτων χρόνων στην Δ΄Εθνική που η ομάδα τερμάτισε στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου και τη διοίκηση, πως η ομάδα ήταν έτοιμη να κάνει την υπέρβαση και να ανέβει στην πολύ τότε ανταγωνιστική, Γ΄Εθνική. Από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας η ομάδα κινήθηκε σε ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο. Παρόλο που στην αρχή είχαμε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια, καταφέραμε η ομάδα να περάσει με επιτυχία και αήττητη από αυτά. Στη συνέχεια, με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που αποκτήσαμε, σταθεροποιηθήκαμε στην πρώτη θέση και δεν πέσαμε ποτέ από αυτήν. Πριν το τέλος του πρωταθλήματος κατακτήσαμε τον τίτλο δίνοντας μας τη δυνατότητα την τελευταία αγωνιστική να γιορτάσουμε την άνοδο σε μια αξέχαστη ποδοσφαιρική γιορτή.

Τελευταία σας μεγάλη επιτυχία ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου το 2017 σε έναν τελικό που φαβορί ήταν ο Ξηροπόταμος, πόσο δύσκολη ήταν αυτή η κατάκτηση;

Ήταν ένα παιχνίδι το οποίο θα μείνει αξέχαστο  τόσο σε εμάς που το ζήσαμε στον  αγωνιστικό χώρο, όσο και στους φιλάθλους που ήταν στο γήπεδο. Σε ένα βραδινό ματς με πάρα πολύ κόσμο στο γήπεδο , η ομάδα μου δεν ήταν το φαβορί  λόγω της πολύ ενισχυμένης μεταγραφικά ομάδας του Ξηροποτάμου. Παρόλο που βρισκόμασταν πίσω στο σκορ με 2 γκολ διαφορά μέχρι το 86ο λεπτό, δεν παρατήσαμε ποτέ το παιχνίδι και καταφέραμε να ισοφαρίσουμε λίγο πριν τη λήξη του. Στην παράταση καταφέραμε να διαχειριστούμε το παιχνίδι και οδηγηθήκαμε στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί οι ποδοσφαιριστές μου με ψυχραιμία ήταν  εύστοχοι και κερδίσαμε έναν τίτλο που λίγοι πίστευαν πριν και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Τι είναι για εσάς ο Γ.Σ. Πρόσοτσάνης

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Προσοτσάνης είναι η ομάδα του τόπου μου που γεννήθηκα και μεγάλωσα εγώ και τα παιδιά μου. Είναι η ομάδα  για την οποία εργάστηκα και αφιέρωσα ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου για την άνοδο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού στον τόπο μας. Είναι η ομάδα με την οποία πέτυχα προπονητικά ό,τι ονειρεύτηκα σε αυτό το επίπεδο και έκανα περήφανο τον κόσμο της.

Υπάρχει ταλέντο στο Δραμινό ποδόσφαιρο

Σίγουρα υπάρχει ταλέντο στο Δραμινό ποδόσφαιρο. Στον νομό μας υπάρχουν αρκετές  σημαντικές ποδοσφαιρικές ακαδημίες στην οργάνωση και στην ανάδειξη ταλέντων. Αρκετά παιδιά προωθήθηκαν στις ακαδημίες επαγγελματικών ομάδων, αλλά πάντα το θέμα είναι η περαιτέρω εξέλιξη των παιδιών μέχρι να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Πιστεύω η οικονομική κρίση, αλλά και τα τελευταία γεγονότα στον τόπο μας να αναδείξουν  την ανάγκη  αξιοποίησης επαγγελματικά αυτών των παιδιών.

Οι Δραμινοί προπονητές αξιοποιούν τα Δραμινά ταλέντα;

Όπως ανέφερα και πριν, το θέμα δεν είναι μόνο η ανάδειξη των παιδιών αυτών από τους Δραμινούς προπονητές όπως ήδη γίνεται, αλλά και η παραπέρα αξιοποίησή τους τόσο στην περιοχή μας όσο και στις κορυφαίες επαγγελματικές κατηγορίες. Θα επιμείνω σε αυτό, πως η ανάδειξη των ταλαντούχων παιδιών γίνεται, αλλά πάντα με προβληματίζει η περαιτέρω εξέλιξή τους.

Πως βλέπετε το επίπεδο των Δραμινών προπονητών ;

Είναι σημαντικό το έργο των Δραμινών προπονητών σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει ένας πολύ καλά οργανωμένος Σύνδεσμος και αρκετοί Δραμινοί προπονητές δούλεψαν και δουλεύουν  σε ερασιτεχνικό, σε επαγγελματικό αλλά και σε  επίπεδο ακαδημιών. Μη ξεχνάμε τις επιτυχίες των Δραμινών προπονητών αλλά και το πολύ σημαντικό συγγραφικό τους έργο ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.

Πως βλέπετε την κατάσταση στο Δραμινό ποδόσφαιρο;

Θεωρώ καλή την οργάνωση και  το επίπεδο του Δραμινού ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Οι περισσότερες ομάδες εκτός από τη συμμετοχή τους στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα έχουν και καλά οργανωμένες  ακαδημίες που απασχολούν και αξιοποιούν πολλά παιδιά. Τα τελευταία χρόνια, ομάδες μικρότερων χωριών παρουσιάζονται ανταγωνιστικές στις παραδοσιακά ερασιτεχνικές δυνάμεις του Δραμινού ποδοσφαίρου. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες ομάδες στην Γ΄Εθνική, αλλά ίσως ανασταλτικός πολλές φορές είναι ο οικονομικός παράγοντας και όχι το επίπεδο του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου. Τέλος, είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί διοικητικά η μεγάλη ομάδα του νομού μας, η Δόξα Δράμας, έτσι ώστε να μπορέσει να δουλέψει σε ένα μακροχρόνιο πλάνο σταθεροποίησης στην υψηλότερη επαγγελματική κατηγορία αξιοποιώντας ταυτόχρονα και τα ταλέντα της περιοχής μας.

Δημήτρης Μπουτζέκης

Δημήτρης Μπουτζεκης

Ο Δημήτρης Μπουτζέκης είναι ο ιδρυτής αυτής της ιδέας που ονομάζεται Dramasport. Έχει πάθος για τον Δραμινό Αθλητισμό, όπως όλοι άλλωστε στην ομάδα μας, και πολύ όρεξη.