Η Dramasport θυμάται… Αφιέρωμα στην Α.Ε. Κυργίων

Η Α.Ε. Κυργίων ιδρύθηκε το 1946 και μέχρι σήμερα  συμμετάσχει κάθε χρόνο στα τοπικά μας πρωταθλήματα.

Την σεζόν 1985-86 τα Κύργια πέτυχαν για πρώτη φορά την άνοδο τους στην Α’ ΕΠΣ Δράμας ως τρίτη πίσω από Ανακάλυψη και Καλλίφυτο. Την επόμενη χρονιά η ομάδα τερμάτισε στην 7η θέση  με  34 βαθμούς, έχοντας την 5η καλύτερη επίθεση και 4η καλύτερη άμυνα. Το 1988 η ομάδα υποβιβάστηκε όμως  μαζί με Κ.Βρύση, Χωριστή, Δοξάτο, Φωτολίβος και Μεγαλόκαμπο, καθώς εκείνη την χρόνια από την Α’ «έπεσαν» 6 ομάδες.

Την επόμενη χρονιά η ΑΕΚ κατάφερε να τερματίσει στην 2 θέση της Β’ κατηγορία και να καταφέρει να ανέβει ξανά στην Α’ ΕΠΣ Δράμας, μετά από έναν χρόνο απουσίας . Την επόμενη χρονιά κατάφερε να τερματίσει στην 10η θέση και να σώσει την κατηγορία, ενώ έναν αργότερα η ομάδα δεν τα κατάφερε και υποβιβάστηκε στην Β’ κατηγορία.

Μετά από δύο χρόνια στην Β’ κατηγορία η Α.Ε. Κυργίων το 1993 κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα στον Α’ όμιλο με 62 βαθμούς κερδίζοντας ταυτόχρονα και την άνοδο ξανά στην Α’ ΕΠΣ.

Το 1996 η ομάδα θα ξανά υποβιβαστεί από την Α’ ΕΠΣ μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές στην πρώτη κατηγορία του νομού μας. Την επόμενη χρονιά όμως η Α.Ε. Κυργίων κατάφερε να κατακτήσει για μια ακόμη φορά το πρωτάθλημα στην Β’ κατηγορία με 59 βαθμούς.

Το 1998 υποβιβάστηκε ξανά και την επόμενη χρονιά κατέκτησε ξανά  το πρωτάθλημα στην Β’ ΕΠΣ. Η ομάδα κατάφερε να μείνει στην Α’ ΕΠΣ για 3 χρόνια και  στην συνέχεια υποβιβάστηκε. Την επόμενη χρονιά μετά από μπαράζ ανόδου η ομάδα παίρνει το τρίτο εισιτήριο και ξανά πήρε την άνοδο στην Α’ ΕΠΣ.

Η Α.Ε. Κυργίων θα μείνει για δύο χρόνια στην Α’ ΕΠΣ αλλα την σεζόν 2003-04 θα ξανα υποβιβαστεί. Την σεζόν 2006-2007 η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα στην Β’ ΕΠΣ και επανέρχεται στην Α’ ΕΠΣ.

Ο σύλλογος  θα μείνει για 4 χρόνια στην Α’ ΕΠΣ και την σεζόν 2010-11 θα υποβιβαστεί ξανά στην Α2 της ΕΠΣ Δράμας. Την σεζόν 2013-14 η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Β ΕΠΣ και επέστρεψε στην Α’ κατηγορία.

Την σεζόν 2016-17 η ομάδα υποβιβάζεται και την επόμενη χρονιά θα κατακτήσει για μια ακόμη χρονιά το πρωτάθλημα της Β’ ΕΠΣ. Από την σεζόν 2018-19 μέχρι και σήμερα η ομάδα βρίσκεται στην Α’ ΕΠΣ Δράμας και τα τελευταία χρόνια με πρόεδρο τον Δαμιανό Καγγελίδη ο Σύλλογος είναι πολύ ανταγωνιστικός και δείχνει ότι μπορεί με σωστό πρόγραμμα να φτάσει και ψηλότερα και γιατί όχι να κατακτήσει αργά η γρήγορα το πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ.

Η Α.Ε. Κυργίων έχει 6 πρωταθλήματα της Β’ ΕΠΣ, τα περισσότερα από κάθε ομάδα και 3 ανόδους από την Β’ στην Α’ ΕΠΣ, ενώ δεν έχει αγωνίστει ποτέ στην Γ’ κατηγορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *